Թուրքական աղանդեր՝ ashure

?????

Ashure-ն անընդհատության, շարունակելիության և կայունության խորհրդանիշն է և մատնանշում է այն գաղափարը, որ յուրաքանչյուր փոթորիկից հետո, անկախ նրանից, թե դա որքան ահաբեկող է, անպատճառ հաջորդելու են լավ օրեր:

Բաղադրամասեր

1/2բաժակ սիսեռ

1բաժակ բլղուր

1բաջակ սպիտակ բրինձ

1-1/2 բաժակ շաքարավազ1/2 բաժակ բոված, կտրատած կաղին

1/2 բաժակ պիստակ

1/2 բաժակ սնոբար

1 թեյի գդալ վանիլ

1/3բաժակ ոսկեգույն չամիչ

1/3բաժակ թզի չիր

1/3 բաժակ ծիրանի չիր

1/2բաժակ նարնջի կեղև

2 ճաշի գդալ վարդաջուր

Վերջազարդել (Garnish)

2 ճաշի գդալ դարչին

1/2 բաժակ կեղևը հանած ու տաշած նուշ

1/2 բաժակ նռան հատիկներ:

Նախապատրաստել

Բաղադրիչների մեծ մասը պետք է օր առաջ առանձին թասերի մեջ թրջել հետյալ կերպ. Մի թասի մեջ լցնել սիսեռը, վրան սառը ջուր ավելացնել և թողնել ամբողջ գիշեր թրջվի: Բլղուրն ու բրինձը պետք է լավ լվանալ, լցնել առանձին թասերի մեջ և ծածկել ջրով: Թուզը, ծիրանն ու նարինջի կեղևները կես ժամ տաք ջրով թրջել, հետո քամել, կտրատել, խառնել ոսկեգույն չամիչի հետ ու դնել մի կողմ, իսկ ջուրը պահել:

Եփելը Սիսեռի վրա մեկ գալոն (3.75 լիտր) սառը ջուր ավելացնել, եռացնել, հետո միջին կրակի վրա եփել մինչև սիսեռը փափկի՝ մոտ կես ժամ: Մինչ սիսեռը եփվում է, 2.5 կվարտա (2.375լիտր) ջուր եռացնել և մեջը լցնել բրինձն ու բլղուրը, ապա թույլ կրակի վրա բերել եռման աստիճանի, հաճախակի խառնելով, մինչև բրինձն ու բլղուրը փափկեն՝ մոտ կես ժամ: Միացնել սիսեռին:

Մեկ այլ կաթսայի մեջ լցնել առանձնացրած թրջոցի ջուրը, ավելացնել շաքարը, կտրած կաղինը, սպիտակը, սնոբարը և բոլորը միասին մոտ 30 րոպե կամ ավելի եռացնել միջին կրակի վրա՝ անդադար խառնելով: Թողնել այնքան, մինչև խառնուրդը մի քիչ թանձրանա, դառնա թանձր սուպի պես: Ավելացնել վանիլը, չամիչը, թուզը, ծիրանը և նարնջի կեղևները, ապա եփել ևս 20 րոպե՝  կրկին անդադար խառնելով: Կրակն անջատել և ավելացնել վարդաջուրը: Ashure-ը սենյակի ջեմաստիճանում թողնել մեկ ժամից ավելի: Վրան ցանել դարչին և վերջազարդել տաշած նուշով ու նռան հատիկներով:

Աղբյուրը՝  Էլիֆ Շաֆակ,  «Ստամբուլի ընկեցիկը»,  էջ 368-370,  «Անտարես» 2012թ:

Նյութը պատրաստեց Անուշ Աղաջանյանը, քոլեջ, գործավար-թարգմանիչ:

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s