Գեորգինան` ծաղիկների աշնանային պարահանդեսի թագուհի

download

«Եվ Արև որդին` գեղեցիկ գեորգինան, օրվա  լույսից ջերմություն վերցրեց իրեն»:
Գեորգինան զարմանալի ծաղիկ է: Այն համատեղում է իր մեջ մի քանի անվիճելի արժանիքներ` վառ, հյութեղ գուներ, տարատեսակ  ծաղկաբույլերի առատ ձևեր, ծաղկումի հարատևություն:

Գեորգինաների հետ շփումը միակողմանի չի լինում: Նրանց կամ շատ են սիրում, կամ կտրականապես հրաժարվում են աճեցնել` համարելով, որ դրանք չափից շատ կամակոր են: Եվ դա շատ հեշտ կարելի է բացատրել: Ջերմասեր գեորգինաների գլխավոր խնդիրը  ցրտահարությունների հանդեպ անկայունությունն է  և թփի պահպանումը ձմռան ընթացքում: Փոխարենը ծաղկասերների այն մասը, ով գտել է այդ խնդիրների լուծումները, հաճույքով աճեցնում է գեորգինաներ իր այգում:
Գեորգինան (Dáhlia)- պտկանում է աստրաների ընտանիքին: Հայրենիքը` Մեքսիկան և Գվատեմալան են: Ձգտելով լինել արևին մոտ` այս ծաղիկները  տարածվել են  Պերուի, Չիլիի, Մեքսիակայի տարածքներում: Աճելու սիրված վայրերն են սարերի բարձրավանդակները, որտեղ կան պայմաններ գեորգինայի առատ ծաղկունքի համար` կարճ օրեր և զով գիշերներ: Մեր տարածքներում կան հարմար պայմաններ նրանց աճի համար, դա ամռան սկիզբն է և աշնունը`  մինչև ցրտերն ընկնելը:

Շուտով Ամերիկայի հայտնագործությունից  հետո, գեորգինան հայտնվեց Եվրոպայում, և սկսվեց նրանց հաղթական մուտքը այլ երկրներ: Գեորգինաներ աճեցնում էին թագավորական այգիներում,  նրանց պատվին կազմակերպվում էին տոներ, իսկ որոշ ժամանակ անց նրանց կոչեցին «սառը», «անհոգի» ծաղիկներ: Բայց   ահա սելեկցիայի արդյունքում   հայտնվեց նոր տեսականի, ու   նոր թափ ստացավ նրանց տարածումը: Շրջադարձային էր 1799 թվականը, երբ  մարկիզուհի Բյուբը, Իսպանիայում` Անգլիայի  դեսպանի կինը որպես  նվեր` Մադրիդյան բուսաբանական այգուց սերմեր ստացավ: Անգլիայի բնակլիմայական պայմանները լիովին համապատասխանում էին  այդ  բույսերին, և շուտով այս  կուլտուրան տարածվեց ամբողջ Եվրոպայում` հյուսիսից մինչև արևմուտք: Գեորգինաներ սկսեցին աճեցնել Գերմանիայում, Բելգիայում, Հոլանդիայում:

Բույսի լատինական անվանումը` — «dahlia» ծաղկին տրվել է 18-րդ դարի  շվեդ բուսաբան  Անդերս Դալի կողմից:  «Գեորգինա» անվանումը ծաղկին տվել է բուսաբան Կարլ Լյուդվիգ Վիլդենովը` ի պատիվ Պետերբուրգի բնախույզ-ակադեմիկոս  Իոհան Գոտլիբ Գեորգիի: Այս անվանումը տարածվեց միայն Ռուսաստանում: Իսկ տարածվել է գերոգինան որպես բանջարեղեն  18-րդ դարի սկզբներին և մարդիկ  բնավ գաղափար չեն ունեցել նրա դեկորատիվ հատկանիշների մասին:

Աղբյուր` http://www.florets.ru/sad-rasteniya/georginy/

Թարգմանությունը` Անի Հովհանիսյանի, քոլեջ, 2-րդ կուրս

 

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s