Ինչու՞ են գինին պատրաստում հենց խաղողից

e97d0989ca5a5313382e7a8c10e7ae6c

Իրենց քիմիական  բաղադրությամբ խաղողի հատիկները գինու արտադրության համար ավելի հարմար են, քան մյուսները. նրանք պարունակում են 15-ից 25 տոկոս շաքարավազ։ Եթե համեմատության համար վերցնենք տանձի կամ խնձորի պտուղները, ապա  դրանց մեջ շաքարավազը միայն 12 տոկոս է։

Եվ դրանով հանդերձ այս բույսը շատ վստահելի է և խնամքի մեջ մեծ ջանքեր չի պահանջում։ Խաղողի վազը աճում է բավականին աղքատ հողերում, և կարողանում է դիամանալ ջերմաստիճանի կտրուկ փոփոխություններին։ Կան մարզեր զգալի ցուրտ կլիմայիով օրինակ Շամպայնը, և որոշ չափով նաև Մազելը, Ռեյնը։ Բայց մինչև մինուս քսան աստիճան ցրտերին խաղողը չի դիմանում։ Ինչ վերաբերվում է Կենտրոնական Իսպանիայի խաղողագործությանը, ապա այդ վայրերում խաղողը լավագույնս դիմանում  է չորային կլիմային։

Խաղողի վազի արմատները հզոր են, դրանք խրվում են շատ խորը հողի մեջ, և առավելագույնս են օգտագործում եղած պայմանները սնվելու համար։ Այնտեղ, որտեղ չոր եղանակային պայմաննները հաճախակի երևույթ են, խաղողի արմատները հասնում են վեց մետր խորության և խոնավություն ձեռք բերում։ Խաղողի մշակության  մեջ այն հաճախակի է վարակվում հիվանդություններով, քանի որ իմունիտետ չունի սերիական պեստիցիդների նկատմամբ։

Եթե որպես պատվաստակալ վերցված են ամերիկյան կուտուրական սորտերի ծառաբները, ապա խաղողի վազի դիմացկունությունը հիվանդությունների հանդեպ նկատելիորեն բարձրանում է:  Այդ հիվանդություններից են  իսկական և կեղծ ալյուրաշատ ցողը,  տիզերը, սև փտախտը և այլն։

Աղբյուրը՝ այստեղ:

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Մերի Հաջյանի, Քոլեջ, 2-րդ կուրս

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s