Խաղողի որթատունկեր

66

Գերմանիայի և ԱՄՆ-ի գիտնականները այդպես էլ ընդհանուր եզրահանգման չեն գալիս, թե ինչքան լույս է հարկավոր խաղողի վազին՝ ավելի օպտիմալ աճի և պտղաբերության համար: Գերմանացի փորձագետները կարծում են, որ հարկավոր տարեկան է 1600 ժամ,  իսկ նրանց Ամերիկացի գործընկերները տալիս են ուրիշ թիվ՝ 2500 ժամ: Բայց այդ ցուցանիշները սահմանագծային են: Ինչ  վերաբերում է ջերմային ռեժիմին, ապա նվազագույն միջին օրական ցուցանիշը չպետք է գերազանցի 10 աստիճանը:

Արևի ճառագայթները ավելի արդյունավետ են ազդում  խաղողի վազի բերքատվության վրա, երբ խաղողի վազերը դասավորված են սարի լանջին: Այն շրջաններում, որտեղ ջերմաստիճանը չափավոր  է, անսպասելի տաք եղանակը կարող է զգալի   վնաս  հասցնել: Իսկ այնտեղ, որտեղ եղանակը մեղմ է ու տաք, չափից  շատ  տեղումները ցանկալի չեն:

Խաղողագործության համար նախատեսված տեղումների   օպտիմալ քանակությունը  660 մմ է: Բայց  դա պարտադիր նախապայման չէ: Փորձն  ցույց է տալիս, որ տարեկան 300 մմ տեղումների  ժամանակ էլ խաղողը  աճում է ու պտուղ  տալիս։ Միայն այդ  պայմաններում ջրի տարեկան նորմայի կեսը պետք է  ձեռք բերվի  գարնան  ամիսներին, քանի որ հենց այդ  ժամանակ է ակտիվ աճ տեղի ունենում, իսկ մյուս կեսը՝ ամռանը:

Խաղողի հիմնական այգիները, որոնք նշանակություն ունեն համաշխարհային արդյունաբրության մեջ, գտնվում են մեղմ ջերմաստիճանային գոտում:  Դրանցից ամենահայտնիներն են՝ Ռեյնը, Մոզելը, հարավային Անգլիան: Որոշ տեղերում դրանք ունենում են մինչ հիսունմեկ աստիճանի թեքվածություն դեպի  հյուսիսային լայնություն: Հյուսիսային Աֆրիկայի և Հարավային Եվրոպայի խաղողը աճում է նույն լայնության երեսունվեցերորդ աստիճանի վրա:

Այս խաղողից պատրաստված գինին պարունակում է ալկոհոլի բարձր տոկոս: Օրինակ՝ Մարսալան և Խերեսը: Արտադրվում են նաև կարմիր գինիներ՝ տարբեր սորտերի խառնուրդներից: Ավստրալիան և Հարավային Աֆրիկան զբաղվում են թունդ գինիների արտադրությամբ, որոնք իրենց որակով նման են պորտվեյնի:

Վերջին տասնամյակների ընթացքում խաղողագործությունը զարգանում է ավելի մեղմ կլիմայական գոտում, օրինակ՝ խաղաղօվկիանոսյան տարածաշրջանում: Դա արվում է սպիտակ գինու արտադրության ավելացման համար: Երբ ոչ այնքան տաք եղանակ է լինում, խաղողի մեջ շաքարի առաջացման գործընթացը դանդաղում է, հետևաբար բերքը կարող է ստացվի քիչ թթվայնությամբ:  Գինեգործության մեջ քաղցր և թթու համերի ճիշտ համատեղելիությունը մեծ նշանակություն ունեն, և հենց դրանով են գնահատվում կարմիր և սպիտակ գինիները:

Աղբյուրը այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Անիտա Գևորգյանի, Քոլեջ, 1-ին կուրս

 

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s