Ինչպե՞ս է պատրաստվում ռոմը

PENTAX Image

Ռոմի հումքի  վերամշակման արտադրութունը լինում է երկու տեսակ՝ գյուղատնտեսական և արդյունաբերական։ Արդյունաբերական ռոմը պատրաստվում է հոսքից,  որը առաջանում արդյունահանման ընթացքում գոյացած շաքարից։ Եղեգի հյութը եփվում է և դա էլ հենց դառնում է հոսքը։

Իսկ ո՞րն է գյուղատնտեսական  ռոմի արտադրությունը։ Այս գործընթացում ևս օգտագործվում է եղեգի հյութը, սակայն այս դեպքում դրանից տարանջատման միջոցով ստանում են սպիրտ։ Ինչպես տեսնում եք, շաքարի արտադրության հետ այն ոչ մի կապ չունի։

Սակայն ամեն տեսակի ռոմ պատրաստելիս առաջնային էտապը նույնն է։ Թփի ներքևի ցողունի հատվածը մանրացվում է, քանի որ հենց այդ մասում է ավելի շատ լինում հյութը։Ապա ստացված մասսայից առանձնացվում է հյութը, որը ենթակա է մաքրման և ֆիլտրացիայի։ Հետո հյութը տաքացվում է, ստացվում է սիրոպանման զանգված և սկսում է բյուրեղանալ։ Բյուրեղները սկսում են առանձնանալ հյութից ցենտրիֆուգների միջոցով, վերամշակվում են՝ այդպիսով դառնալով շաքար։

Իսկ ինչ անել մնացած հյութի հետ։  Այն լցվում է հատուկ տարաների մեջ, ավելացվում է փխրեցուցիչ և ջուր։ Երբ խմորման պրոցեսը վերջանում է, տարաների պարունակությունը տարանջատվում է։ Շատ հաճախ ռոմի արտադրության մեջ օգտագործում են տարբեր հավելումներ՝ դարչինի, մրգային էսենցիայի և այլ բաների տեսքով։ Դա տալիս է խմիչին բույր և խոնավություն։

Գուղատնտեսական ռոմի արտադրութունը իրականացվում է ֆրանսիական օտարերկրյա  տարածքներում և առավելապես՝ Հայիթիում։ Ինչպես արդեն նշեցինք,  եղեգի հյութի խմորումը տեղի է ունենում փխրեցուցչի օգնությամբ։ Ստացված խառնուրդը պետք է տարանջատված լինի և արդեն հետագաում դրանից ստացվում է ռոմի սպիրտ, որի թնդությունը 55 տոկոս է կազմում։

Սպիրտի թուլացման համար օգտագործում են տարանջատող ջուր, որից հետո իրականացվում է վերջնական էտապը՝ կաղնու փայտից պատրաստված տակառներում լցնելը։ Դրա շնորհիվ ռոմը ստանում է սաթին բնորոշ գույն։ Երբեմն ռոմը պահվում է երկաթյա տարաներում  և լինում է անգույն։

Աղբյուրը՝ այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Արփինե Աթալյանի, Քոլեջ, 2-րդ կուրս

 

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s