Ինչպես գիտեք, երկաթը, ցինկը և քիմիապես ակտիվ այլ մետաղները փոխազդում են մեղրի մոնոսախարիդների և թթուների հետ, այդ իսկ պատճառով մեղրի մեջ վնասակար և թունավոր նյութեր են առաջանում:
Բնական մեղրի մեջ երկաթը առկա է ֆոսֆատների տեսքով: Ըստ Ա.Ֆ. Գուբինի, օտար խառնուրդներ չունեցող մեղրի մոխիրը պարունակում է 0,16-1,55% երկաթ և ցինկ: Երկաթի կամ ցինկապատ տարայի մեջ երկար ժամանակ պահվող ապրանքի մոխրի մեջ մետաղների քանակն աճում է մինչև 19,79%
Մեղրի համար երկաթի աղտոտիչներ են ծառայում փափուկ պողպատից պատրաստված հին շշերը, ներսից կոտրված շերտերը շաղախով ամրացված ամանեղենը, 1940-1950-ականներին արտադրված բաց փոխանցումատուփով մեղր հանիչները: Մեղր արդյունահանողների աշխատանքի ընթացքում մանր մետաղի փոշին ընկնում է մեղրի մեջ, ուստի ավելի լավ է չօգտագործել արատավոր և կառուցվածքային առումով անկատար ամանեղեն։
Մեղրի մեջ երկաթը հայտնաբերելու ամենապարզ ձևը այս մետաղի գունային արձագանքն է տաննին և գալիկաթթուին: Մեղրի և մետաղների շփման արդյունքում գունավոր տանատների ձևավորման մասին նշում էին դեռևս 1932 թվականին Ռամզին, A.I.Ruth- ը, E.R.Ruth- ը և այլ հետազոտողներ։ Տանին, գալիկաթթու և, այսպես կոչված, պոլիֆենոլային միացություններ առկա են կաղնու, ուռենու կեղևում և թեյի թփի տերևներում։
Աղբյուրը՝ այստեղ։
Թարգմանությունը՝ Նունե Գրիգորյանի, Քոլեջ, 2-րդ կուրս