Գինին մահմեդական Արևելքում

Vino-na-musulmanskom-vostoke

Արաբական թերակղզում դեռևս իսլամի առաջացումից առաջ գինին վաճառվում էր Արամեական վաճառականների կողմից, քանի որ  շրջակա  միջավայրը հարմար չէր խաղողի աճեցման համար: Ֆերմենտացված ըմպելիքների մյուս տեսակներն  արտադրվում էին V և VI դարերում՝ այդ թվում փշատից և մեղրից գինիները:

Մահմեդական նվաճումներից հետո VI և VII դարերում ալկոհոլային խմիչքները արգելված էին  օրենքով, սակայն գինու արտադրությունը, այնուամենայնիվ ծաղկում էր: Գինին  բանաստեղծության առարկա էր շատ բանաստեղծների համար, անգամ իսլամական տիրապետության ներքո: Անգամ շատ խալիֆներ խմում էին գինի իրենց հասարակական և անձնական հանդիպումների ժամանակ: Եգիպտացի հրեաները վարձակալում էին խաղողի այգիներ Ֆաթիմիդների և Մամլուկների կառավարություններից, արտադրում էին գինի  հաղորդության և բուժական նպատակներով և վաճառում էին ամբողջ Արևելքի, Միջերկրածովյան երկրներին: Քրիստոնեական վանքերում հաճախ աճեցնում էին խաղողի ողկույզներ, հետո նրանք վաճառում էին իրենց գինիները  վանքերի շրջակայքում տեղակայված պանդոկներում: Զրադաշտացիները Պարսկաստանում և Միջին Ասիայում նույնպես զբաղվում էին գինու արտադրությամբ: Միջնադարում Մերձավոր Արևելքում գինին ընդհանրապես ունեցավ արդյունաբերական նշանակություն, այն որպես հումք  օգտագործվեց, երբ մահմեդական ալքիմիկները թորեցին մաքուր էթանոլ, որը մեծ կիրառություն ոնեցավ օծանելիքի արտադրության մեջ: Այդ ժամանակ և այդ ժամանակաշրջանում էր, որ գինին առաջինը վերամշակվեց  որպես կոնյակ:

Աղբյուրը՝ այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Անի Հարությունյանի, Քոլեջի շրջանավարտ

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s