Կախեթական կարմիր և սպիտակ լավագույն գինիներ

1

Վրացական հիասքանչ գինիները ամբողջ աշխարհին ստիպեցին խոսել  իրենց մասին: Կոլորիտային և արևային Վրաստանը  իրավամբ համարվում է գինեգործության օրրան: Երկրի տարածքում աճող 500-ից ավելի խաղողի սորտերը (աշխարհին հայտնի 4000 տեսակներից) կրկին ապացուցում են, որ Վրաստանը ոչ այլ ինչ է, եթե ոչ մշակովի և վայրի խաղողի ձևավորման «համաշխարհային կենտրոն»:

Վրացական գինեգործների լավատեսությունն ու քաջությունը արժանի է  հիացմունքի: Ամբողջ երկրով տարածված խաղողի այգիները բազմիցս հարձակման են ենթարկվել և հաջորդապես  վերացվել ռազմատենչ նվաճողների կողմից: Օրինակ, 14-րդ դարում՝ Լենկ Թեմուրի և նրա զորքերի ներխուժումից հետո, մինչ այդ  եղած խաղողի չքնաղ վազերից մնաց ընդամենը դափ-դատարկ հողատարածքներ: Վրացական գինեգործությունը  ծաղկեց խորհրդային տարիներին: ԽՍՀՄ-ում արտադրվող բոլոր տեսակավոր գինիների 80%-ը մատակարարում էր Վրաստանը: Այսօր Վրաստանի գինիները աշխարհով մեկ հայտնի են գինիների պատրաստման իրենց կախեթական տեխնոլոգիայով: Այս մեթոդի էությունը դրանք հատուկ կճուճներում պահպանելն ու հնեցնելն է: Այդ կճուճները կոչվում են կվեվրի և ունեն կոնաձև տեսք, նրանց տարողունակությունը հասնում   է մինչև 500 դեցիլիտր:  Կվեվրին թաղում են գետնի տակ, հողի մակերևույթի վրա թողնելով միայն կճուճի ունկը:  Այդպիսի ընկղմվածությունը թույլ  է տալիս հասնել համեմատաբար կայուն ջերմաստիճանի (14 աստիճան), որը իդեալական է թթվեցման և  մաճառի պահպանման համար, Կախեթում մինչ օրս խաղողը տրորում են ոտքերով: Վրացական գինու անապակ որակը կախեթական յուրահատուկ մեթոդի արդյունք է:

Աղբյուրը՝ այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝  Անիտա Գևորգյանի, Քոլեջ, 1-2 ուրս

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s