Գինին Նոր աշխարհում` Ամերիկայում

istoriya-vina-2

Խաղողը և ալյուրը առաջինը ներմուծվեցին Ամերիկա իսպանացի առաջին նվաճողների կողմից՝ կաթոլիկ սուրբ էվխարիստականների պահանջների ապահովման համար: Իսպանական կրոնական կազմակերպությունները այնտեղ աճեցրեցին մի տեսակ խաղող, որը հայտնի է Առաքելության խաղող անունով, որն աճեցնում  են ոչ մեծ քանակությամբ: Ներգաղթածների հետագա ալիքները առաքում էին ֆրանսիական, իտալական, և գերմանական խաղողներ, չնայած  այստեղ  աճող խաղողից նույնպես գինի էր արտադրվում:

1800-ական թվականների վերջում հայտնաբերվել էր, որ  բնիկ ամերիկյան խաղողը  վնասատուներից դիմակայուն չէ: Ֆրանսիա-ամերիկյան  հիբրիդային խաղողը մշակված էր, և դրանցից որոշները օգտագործում գտան Եվրոպայում: Առավել կարևոր էր միջատների վերահսկման համար խաղողի վրա ցանված պատվաստանյութի օգտագործելու պրակտիկան: Այս պրակտիկան շարունակվում է մինչ օրս, որտեղ առկա է ֆիլոքսերա(միջատի տեսակ, որը խաղողի վնասատուն է):

Հարավային և հյուսիսային Ամերիկաների գինին հաճախ կապվում է Արգենտինայի, Կալիֆորնիայի  և Չիլիի գինիների հետ, որոնք արտադրում են գինիների լայն տեսականի ոչ թանկարժեք սափորի գինիներից մինչև բարձրորակ տեսակներ և բրենդային խառնուրդներ:

Այդ ժամանակ Հարավային և Հյուսիսային Ամերիկաներում  գինեգործության մեծ մասը հիմնված էր հին աշխարհի տեսակների վրա, իսկ գինեգործական տարածաշրջաններում «որդեգրվել» է խաղողի տեսակ, որը հաճախ  ասոցացվում է   նրանց հետ, ինչպիսիք են կալիֆոռնիական Զինֆանդելը Խորվաթիայից, արգենտինական Մալբեկ և Չիլիի Կարմեները (երկուսն էլ Ֆրանսիայից): Մինչև  ХХ դարի երկրորդ կես Ամերիկյան գինին եվրոպականից վատն էր համարվում, միայն թե  1976 թվականի փարիզյան գինու համտես ցուցադրության ժամանակ Նոր աշխարհի գինիները սկսեցին հարգանք վայելել գինու ծագման երկրներում:

Աղբյուրը՝այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Անի Հարությունյանի, Քոլեջի շրջանավարտ

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s